miércoles, 6 de marzo de 2013

Fabada picantona de verduras



Para os españois as legumes son un dos grupos de alimentos máis olvidados, e é que recentes estudios coma o elaborado en 2012 polo Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente xunto ca Fundación Española da Nutrición (FEN) indican que os españois estamos suspensos no que ó consumo de legumes se refire. 

De feito, nese mesmo estudio os investigadores constataron que o consumo de cereais, cereais integrais, patacas, verduras, hortalizas e legumes se encontra por debaixo do recomendado, mentras que a inxesta de productos lácteos, pescados, carnes magras, ovos, grasas, doces e embutidos, sitúanse por riba dos niveis recomendados.


De feito, para moita xente, parece que sólo hai 5 grupos de alimentos: carne, pescado, "hidratos de carbono", verduras, frutas e lácteos.

E non é así...A variedade é grande, apetecible, variada, para todos os gustos e bolsillos; poñamos atención no que nos ofrece a natureza...
Pero considero que debido a "dietas milagro" (a maioría delas restrictivas) o que se está a facer é maleducar á población no aspecto nutricional, da a sensación de que todo o mundo come o mismo, os mismos "productos", o mismo tipo de alimentos, o xamón de pavo que ahora está "tan de moda", a leite desnatada, os "actimeles"...
Para min variedade significa riqueza.



 As legumes son un alimento mui barato, que nos aporta a nosa terra e que por tanto é sanísimo, además existen moitísimas variedades cada unha cunha forma, color e sabor diferente.
.
 Si, eu tamén oín o de que as legumes engordan, en fin, asegúrovos que si as cociñades, por exemplo, con esta receta que eu vos facilito quedan mui sabrosas e é un tipo de plato que non debería faltar no noso menú semanal, polo menos. Evidentemente, si levaran grasas animais xa estaríamos a falar doutra carga calórica, colesterol, grasa... etc etc. 

Eso sí, as legumes (deficitarias en metionina, pero abundantes en lisina) teñen bastantes calorías e fibra, por eso son tan saciantes, polo que deberemos medirnos coa ración e sería bon acompañalas dun trociño de pan de cereais (abundante en metionina, deficitario en lisina), neste caso pan de trigo xa que así ó sumar LEGUME+CEREAL obteremos unha proteína vexetal de alto valor biolóxico.

Ademáis, as fabas secas teñen moitísimas propiedades nutricionais: conteñen moito ferro, polo que si as acompañamos de alimentos que conteñan vitamina C (como vedes eu empreguei como verdura un tomate que é mui rico en vitamina C para cociñalas, e senón podedes optar por un par de fresas como postre ou unha mandarina) porque así melloraremos a absorción do ferro. As fabas secas tamén son ricas en: calcio, vitaminas A, B1, B2.  Ademáis axudan a depurar a sangue polo seu alto contenido en ácido úrico.
calcio, y vitaminas, como la A, B1, B2.

Este contenido ha sido publicado originalmente por Diario EL COMERCIO en la siguiente dirección: http://www.elcomercio.com/sociedad/haba-rica-proteinas-minerales_0_558544267.html. Si está pensando en hacer uso del mismo, por favor, cite la fuente y haga un enlace hacia la nota original de donde usted ha tomado este contenido. ElComercio.com
calcio, y vitaminas, como la A, B1, B2.

Este contenido ha sido publicado originalmente por Diario EL COMERCIO en la siguiente dirección: http://www.elcomercio.com/sociedad/haba-rica-proteinas-minerales_0_558544267.html. Si está pensando en hacer uso del mismo, por favor, cite la fuente y haga un enlace hacia la nota original de donde usted ha tomado este contenido. ElComercio.com

 No mercado podemos atopalas xa precocidas que son as que veñen envasadas en tarriños de vidro que están mui ben si queremos usar un día que non teñamos moito tempo para dedicarlle á cociña; ou neste caso eu utilicei unhas fabas secas da raza "Red eyed peas", chámanse así porque como vedes ó remollalas sálelles un olliño, e teñen un color rojizo, aínda que despois ó cocerse quedan máis clariñas pero tamén cun toque rojizo.

Estas en concreto merqueinas na TendaBar Ecolóxica Amodiño en Ribadeo, e son fabas cultivadas en Cedofeita (Ribadeo).

RECETA

Para facer esta rica fabada necesitamos:

- 1 cebola grande
- 2 zanahorias medianas

- 1 tomate natural ou 1 e 1/2
- 1 folla de laurel
- Un pouco de perexil
- 1 cayena ou 1 e 1/2
- Sal ó gusto
- Aceite de oliva virgen extra
- 300 gramos de fabas secas 







- O primeiro paso será deixar a remollo desde a noite anterior nun bol con auga ata que as cubra as fabas e un pouquiño mais, segundo vemos na foto superior.

- Ben, para empezar, poñeremos a olla ó lume, a fuego lento, cun pouco de aceite OVE no fondo, para que vaia pillando temperatura, e mentras tanto iremos cortando as verduras: primeiro a cebola, logo a zanahoria e logo o tomate.

- Poñemos (aparte) ó lume aproximadamente unha olla con 300-400 ml de auga, esta auga será a que agreguemos cando as verduras estén cociñadas, queremos que a auga esté bastante quente para que así non haxa cambios de temperatura bruscos na preparación da fabada.

- Cando o aceite esté bastante quente añadimos a cebola e agregamos sal cada vez que vaiamos a agregar unha nova verdura (pouco a pouco, porque así axudará a que a verdura se vaia deshidratando/pochándose), e vámola pochando pouco a pouco, agregamos a cayena desfacéndoa e mezclándoa ben coa cebola para que o seu sabor se vaia integrando na preparación,



cando esté pochada agregamos a zanahoria, e finalmente cando esta esté pochada agregamos o tomate, a folla de laurel e o perexil ben cortado, deixamos cociñar un pouco a fuego lento para que se integren ben todos os sabores.




- Finalmente agregamos ás verduras a auga que tiñamos xa a quentar na outra olla, e cando entre en ebullición agregaremos as fabas como vemos na imaxe inferior




- Temos que asegurarnos de que as fabas estén en ebullición continuamente, estarán ó lume durante unha hora aproximadamente.
Quedando unha cousa así


Miña mai insisteume en que lle botara chorizo, que sinon non iba ter sabor, blablabla, a miña resposta foi que xa estaba ben de tanto chorizo... o que fixen foi botarlle huevos...

Despois miña mai deume a razón, e díxome que a fabada estaba boísima

¡A comerrrrrrrr! ;)


No hay comentarios:

Publicar un comentario